η φύση στο ζαγόρι και την τύμφη

Φύση

Χλωρίδα και μανιτάρια τού Ζαγορίου

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή με ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που στο πέρασμα των χιλιετιών έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι περίπου 2000 διαφορετικά είδη. Η χλωρίδα περιλαμβάνει δάση κωνοφόρων με κυρίαρχο είδος τη μαύρη πεύκη (Pinus nigra), την υβριδιγεννή ελάτη (Abies borisi Regis) ενώ σε μεγάλα υψόμετρα έως και 2000 μέτρα φυτρώνουν τα ρόμπολα (Pinus leukodermis) τα οποία είναι είδος πεύκου με εντυπωσιακό μέγεθος και σχήμα.

Επίσης, περιλαμβάνει δάση φυλλοβόλων με διάφορα είδη βελανιδιάς (Quercus sp, φράξους (Fraxinus ornus), γαύρους (Caprinus orientalis), σφενδάμια (Acer sp), οξιές (Fagous sylvatica) σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ κοντά σε ποτάμια και ρεματιές υπάρχουν ιτιές (Salix alba), πλατάνια (Platanous orientalis) και σκλήθρα (Alnus glutinose). Υπάρχουν επίσης θαμνόδεντα και θάμνοι όπως κρανιές (Cornus mas), κράταιγοι (Crataegus monogyna), λεπτοκαριές (Corylus sp), σορβιές (Sorbus sp) κ.ά.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός αγριολούλουδων κάποια από τα οποία είναι πολύ σπάνια όπως η Ραμόντα η Σερβική ( Ramonda serbica) η οποία είναι παλαιενδημικό είδος σε σκιερά φαράγγια των βαλκανίων και υπήρχε πριν τους τελευταίους παγετώνες, ή τα διάφορα είδη άγριας ορχιδέας με εντυπωσικά χρώματα και σχήματα οι οποίες ανήκουν σε διάφορα γέννη όπως Orhis, Ophrys, Dactylorhiza, Himantoglossum , Serapias κ.ά.

Εκτός από την πλούσια χλωρίδα σημαντικός είναι και αριθμός των μανιταριών που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία φυτρώνουν άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού αλλά και φθινόπωρο σε δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων με κάποια από αυτά να ανήκουν στα πιο εκλεκτά βρώσιμα είδη όπως βωλίτες (Boletus sp), κανθαρέλες (Cantharellus cibarius), μορχέλες (Morchella conica), αγαρικά (Agaricus sp), μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), ύδνα (Hydnum repandum) κ.ά, ενώ κάποια είναι εντυπωσιακά και πολύ σπάνια όπως τα «αρνάκια» (Hericium erinaceus) τα οποία αναπτύσσονται πάνω σε κορμούς δέντρων.

Έτσι επιλέγοντας μια πεζοπορική διαδρομή ανάλογα με την εποχή μπορεί να συναντήσουμε δίαφορα είδη λουλουδιών και μανιταριών αυξάνοντας το ενδιαφέρον της.

Advertisements