rafting βοϊδομάτης - αώος

Rafting

… στο Βοϊδομάτη

Στο πανέμορφο φαράγγι του Βοϊδομάτη ρέει το ομώνυμο ποτάμι όπου ξεκινώντας από τη γέφυρα Αρίστης – Παπίγκου, μπορούμε να κάνουμε rafting έχοντας την ευκαιρία να πλεύσουμε στα πεντακάθαρα νερά του θαυμάζοντας την υπέροχη φύση του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κωπηλατώντας τις ειδικές φουσκωτές βάρκες βλέπουμε τα εντυπωσιακά βράχινα τοιχώματά του να αναπτύσσονται αριστερά και δεξιά μας, την εντυπωσιακά μοναδικά όμορφη βλάστηση που φύεται στις όχθες με κυρίαρχα δέντρα τα γιγάντια Πλατάνια τα οποία έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό, τις μεγάλες Ιτιές και τα μακρόστενα πανύψηλα Σκλήθρα.

Σε πολλά σημεία του ποταμού θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε Νεροκότσυφες, μικρά ταχύτατα πουλιά γκριζόμαυρου χρώματος και με κατάλευκο στήθος είτε να πετάνε κοντά στην επιφάνεια τού νερού είτε να στέκονται πάνω σε βραχάκια περίμενοντας την κατάλληλη στιγμή που θα βουτήξουν μέσα στο νερό για να πιάσουν κάποιο ψαράκι. Αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να δούμε να πετάει και κάποια πανέμορφη Αλκυόνη η οποία είναι επίσης μικρού μεγέθους πουλί με εντυπωσιακή τετραχρωμία, αποτελούμενη από βαθύ μπλε, πράσινο, λευκό, καφέ και με μεγάλο αναλογικά μαύρο ράμφος ψάχνοντας και αυτή να ψαρέψει κάποιο ψαράκι. Στη μέση της διαδρομής σταματάμε τις βάρκες και αφού τις βγάλουμε στην όχθη, περπατάμε σε ένα εντυπωσιακό δάσος με Πλατάνια όπου την άνοιξη είναι γεμάτο με διάφορα εντυπωσιακά αγριολούλουδα όπως άγριες ορχιδέες, κρόκους, ανεμώνες και πολλά άλλα, για να καλήξουμε σε ένα παλιό ακατοίκητο μοναστήρι του 17ου αιώνα, τους Αγίους Ανάργυρους – Κοσμά και Δαμιανό με μεγάλο μέρος του ερειπωμένο αλλά με εμφανή την ιδιαίτερη ξερολιθική κατασκευή του. Η μικρή εκκλησία του μοναστηριού είναι σε αρκετά καλή κατάσταση με θαυμάσιες αγιογραφίες στους τοίχους, εντυπωσιακό ξύλινο τέμπλο και πέτρινο δάπεδο. Μετά το ευχάριστο αυτό διάλειμμα συνεχίζουμε ξανά με τις βάρκες όπου σε κάποια σημεία μας δίνεται η εντύπωση ότι τα κλαδιά από τις απέναντι όχθες τείνουν να ενωθούν μεταξύ τους λόγο της σκίασης που υπάρχει. Μοναδικό φαινόμενο λόγω σπανιότητας είναι τα δύο Πλατάνια που είναι ενωμένα με ένα οριζόντιο κλώνο δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ένα.

Φτάνοντας στο τελείωμα του φαραγγιού υπάρχει το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς κατασκευασμένο το 19° αιώνα όπου περνώντας το από κάτω ακολουθούν δύο μικροί τεχνητοί καταρράκτες τους οποίους περνάμε με τις βάρκες με θεαματικό τρόπο, μεγάλη ταχύτητα και κύματα ανεβάζοντας τον ενθουσιασμό της ομάδας στα ύψη.
Η διαδρομή τελειώνει λίγο πιο μετά κοντά στην Νέα Κλειδωνιά και διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ η συνολική απόσταση που διανύουμε στο ποτάμι είναι 6 χιλιόμετρα. Το rafting στο Βοϊδομάτη είναι μια εύκολη και ασφαλέστατη δραστηριότητα ιδανική για αρχάριους και μικρά παιδιά άνω των πέντε ετών. Για την ασφαλή συμμετοχή στη δραστηριότητα σε κάθε άτομο δίνεται από εμάς φόρμα και παπούτσια νεοπρέν, αντιανεμικό, κράνος, σωσίβιο και κουπί, επίσης γίνεται μεταφορά από την βάση μας στην αφετηρία της διαδρομής με δικό μας λεωφορείο, ενώ πριν ξεκινήσουμε το rafting κάνουμε μάθημα των βασικών κινήσεων που είναι απαραίτητες για την δραστηριότητα.

Advertisements