easy walking Vikos-Aoos, Zagori

Easy walking & Μνημεία πολιτισμού

Στο Ζαγόρι με τα πολλά καλοδιατηρημένα πετρόκτιστα χωριά, καλντερίμια, τις πέτρινες τοξοτές γέφυρες, τα πολύ παλιά μοναστήρια, αλλά και τα πολλά μέρη με τη μοναδικά ξεχωριστή φυσική ομορφιά και με το παμπάλαιο άριστα διατηρημένο δίκτυο μονοπατιών που υπάρχει, μπορούμε να επιλέξουμε εύκολες διαδρομές οι οποίες μας επιτρέπουν να βρεθούμε γρήγορα και ξεκούραστα στο εσωτερικό κάποιου παραδοσιακού οικισμού όπου περπατώντας θαυμάζουμε την μοναδική αρχιτεκτονική των πέτρινων κτισμάτων του, να διανύσουμε μια μικρή απόσταση περπατώντας σε ένα παλιό μονοπάτι ή ένα πέτρινο καλντερίμι. Ακόμη να βρεθούμε σε ένα πέτρινο γεφύρι ή σε ένα παλιό μοναστήρι ή σε κάποιο παλιό εξωκλήσι ή σε κάποιο σημείο με μαγευτική θέα, μέσα σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και ξεχωριστά ιδιαίτερη χλωρίδα όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την γαλήνη του τοπίου.

Έτσι μπορούμε να περπατήσουμε στο χωριό Δίλοφο, το πιο καλοδιατηρημένο αρχιτεκτονικά Ζαγοροχώρι με δάση βελανιδιάς περιμετρικά του, στο γραφικό και ηλιόλουστο Κουκούλι με την εξαιρετικά ανοιχτή θέα, στα πανέμορφα Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο στους πρόποδες των μεγάλων κάθετων βράχων, των πύργων της Αστράκας. Στα μοναστήρια Αγίας Παρασκευή Μονοδεντρίου (15ος αιώνας) με εκπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο (10ος αιώνας) με μοναδική θέα στο φαράγγι Βικάκι, Παναγία Σπηλιώτισσα στην Αρίστη (16ος αιώνας) δίπλα στον πανέμορφο Βοϊοδομάτη, Άγιοι Ανάργυροι (17ος αιώνας) επίσης στο Βοϊοδομάτη.

Μπορούμε να περπατήσουμε στην μεγάλη μονότοξη πέτρινη γέφυρα του Κόκκορη στο σημείο που αρχίζει το φαράγγι του Βίκου, στο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του Πλακίδα με σχεδόν όμοιας διάστασης καμάρες λίγο πριν τους Κήπους, στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου κοντά στη Βίτσα, στην μονότοξη γέφυρα Κλειδωνιάς στο Βοϊδομάτη. Να δούμε από τη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο μία εξαιρετικά μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου, από την θέση Οξιά κοντά στο Μονοδέντρι, καταπληκτική θέα προς το εντυπωσικό φαράγγι τού Μέγα Λάκκου και το φαράγγι τού Βίκου. Να περπατήσουμε στο πέτρινο δάσος κοντά στο Μονοδέντρι με τους μοναδικούς σε ευδιάκριτες στρώσεις ασβεστολιθικούς όγκους, να θαυμάσουμε τα μοναδικά υπολείμματα των παγετώνων στο Βραδέτο με τα εντυπωσιακά σε βάθος, καθέτως και οριζοντίως κομμένα βράχια. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στο Ζαγόρι συνδυάζοντας μικρές πεζοπορίες ή σύντομες βόλτες με την μετακίνηση του μέσω κάποιου οχήματος.